Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

AIESEC

Τι είναι το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της AIESEC με δυο λόγια;
Η AIESEC οργανώνει ένα πρόγραμμα διεθνούς πρακτικής άσκησης σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες για διάστημα 6 εβδομάδων 1 χρόνο. Φοιτητές και πρόσφατοι πτυχιούχοι μπορούν έτσι να εργαστούν σε μια εταιρία ή σε έναν οργανισμό στο εξωτερικό και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, ενώ παράλληλα επωφελούνται από το οργανωμένο δίκτυο της AIESEC συμμετέχοντας σε ταξίδια και δραστηριότητες ειδικά για τους ασκούμενους.

Τι είναι η AIESEC;
Η AIESEC είναι ένας εθελοντικός, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με δίκτυο 111 χωρών και 2100 πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί το μεγαλύτερο φοιτητικό διεθνή οργανισμό με όραμα την εξέλιξη των μελών του και την παγκόσμια ειρήνη. Στόχος της AIESEC είναι να δίνει όσο περισσότερες ευκαιρίες στα μέλη της να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους ώστε να έχουν θετική επιρροή στην κοινωνία. Επίσης τα μέλη του οργανισμού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν με φοιτητές από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας είτε σε συνέδρια τα οποία διοργανώνονται από τα ίδια τα μέλη της AIESEC, είτε στο πρόγραμμα ανταλλαγής του οργανισμού.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της AIESEC;
Φοιτητές προπτυχιακοί, πρόσφατοι πτυχιούχοι ή μεταπτυχιακοί φοιτητές (έως δύο χρόνια από την αποφοίτησή τους). Οι ασκούμενοι πρέπει να ξέρουν οπωσδήποτε μία ξένη γλώσσα, συνήθως αγγλικά.

Τι είδη πρακτικής άσκησης υπάρχουν μέσω AIESEC;
Ανάλογα με τις σπουδές και τα ενδιαφέροντα του καθενός, ο ασκούμενος μπορεί να διαλέξει ένα από τα παρακάτω είδη πρακτικής άσκησης:

 • Management: Πρακτική άσκηση σε εταιρίες και οργανισμούς σε αντικείμενα όπως Οικονομικά, Λογιστική, Χρηματοοικονομικά, Μάρκετινγκ, Διοίκηση, Ανθρώπινοι Πόροι, κλπ.
 • Technical: Πρακτική άσκηση σε εταιρίες και οργανισμούς σε αντικείμενα όπως προγραμματισμός, πληροφοριακά συστήματα, διαχείριση δικτύων, ανάπτυξη λογισμικού, σχεδιασμός ιστοσελίδων, βάσεις δεδομένων, κλπ.
 • Education: Πρακτική άσκηση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, σχολεία, εταιρίες σε αντικείμενα όπως διδασκαλία ξένων γλωσσών, συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός.
 • Development: Πρακτική άσκηση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμούς και εταιρίες σε αντικείμενα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση.

Ποια η διάρκεια της πρακτικής άσκησης της AIESEC;
Σε γενικές γραμμές η διάρκεια είναι 6 εβδομάδες με 1 χρόνο. Συνήθως οι διαθέσιμες θέσεις είναι ενός περίπου χρόνου, ενώ οι περισσότερες θέσεις μικρής διάρκειας είναι για το καλοκαίρι. Πάντως, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει μόνος του το διάστημα κατά το οποίο θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για την πρακτική του άσκηση.

Πού μπορεί να κάνει κανείς πρακτική άσκηση με την AIESEC;
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης! Μάλιστα, το δίκτυο της AIESEC δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη, καλύπτοντας 111 χώρες παγκοσμίως.

Και ποιες οι παροχές του προγράμματος της AIESEC;
Ο ασκούμενος δικαιούται:

 • Μισθό από την εταιρεία ή τον οργανισμό όπου δουλεύει. (Συνήθως παίρνει το βασικό μισθό της χώρας, ενώ αρκετές φορές τα χρήματα είναι παραπάνω.)
 • Ασφάλιση από τον εργοδότη

Επίσης παρέχεται βοήθεια από την AIESEC για τα γραφειοκρατικά του πράγματος (διαβατήριο, visa, κλπ). Να αναφέρουμε εδώ ότι στην περίπτωση Development πρακτικής άσκησης ο οργανισμός είναι υποχρεωμένος να παρέχει στέγη και φαγητό στον ασκούμενο χωρίς όμως να του παρέχει τον βασικό μισθό. Πολύ σημαντική είναι επίσης η γενικότερη υποστήριξη που παρέχει η AIESEC στον ασκούμενο. Πριν την άσκηση οργανώνονται σεμινάρια προετοιμασίας στην Ελλάδα, ενώ μετά την έναρξη της πρακτικής άσκησης το εκεί γραφείο της AIESEC θα σε βοηθήσει να βρεις σπίτι και να γνωρίσεις ανθρώπους, οργανώνοντας πάρτυ και ταξίδια για όλους τους ασκούμενους.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της AIESEC;
Η Aiesec Hellas είναι η κεντρική επιτροπή της AIESEC στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και 6 τοπικές επιτροπές σε πανεπιστήμια. Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις παρακάτω:

Εθνική Επιτροπή
AIESEC Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διεύθυνση: Ερμού 64, Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 211-7109047
Διεύθυνση: Δεριγνύ 1, Κτίριο Βανκούβερ, Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 210-8203268
AIESEC Πανεπιστημίου Πειραιά
AIESEC Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Διεύθυνση: Βούλγαρη 97, Πειραιάς
Διεύθυνση: Εγνατίας 156, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 211-7509048
Τηλ./Φαξ: 2310-891562
AIESEC Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
AIESEC Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Ευριπίδου 14, Αθήνα
Διεύθυνση: Κτίριο Ν.Ο.Π.Ε., (ΑΠΘ)
Τηλ./Φαξ: 210-3241705
Τηλ./Φαξ: 2310-246165
Web: http://www.aiesec.org/greece/nkua Web:http://www.aiesec.org/greece/auth/
AIESEC Πανεπιστημίου Αιγαίου
AIESEC Πανεπιστημίου Πάτρας
Διεύθυνση: Μιχάλων 8, Χίος
Τηλ.: 22710-35097
Φαξ: 2710-35099

Ωραία, θέλω να κάνω πρακτική άσκηση μέσω της Aiesec. Τι κάνω τώρα;

 • Το πρώτο βήμα είναι να πας σε κάποιο γραφείο της AIESEC για να σου πουν περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και για να κάνεις την αίτησή σου. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την επιλογή των υποψηφίων μέχρι την αρχή της πρακτικής άσκησης είναι 1 με 2 μήνες.
 • Για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα διεθνούς πρακτικής άσκησης πρέπει να συμπληρώσεις αίτηση μέλους στην τοπική επιτροπή του πανεπιστημίου, να πληρώσεις €10 και να έχεις τα παρακάτω χαρτιά: βιογραφικό και motivation letter σε όλες τις γλώσσες που μιλάς, φωτοτυπία σχετικών πτυχίων, αναλυτική βαθμολογία ή πτυχίο πανεπιστημίου. Αν τα πτυχία των γλωσσών σου είναι παλιότερα από δύο χρόνια πιθανόν να πρέπει να ξαναδώσεις κάποια τεστ πιστοποίησης της AIESEC.
 • Μόλις γίνει η αίτηση, σειρά έχει η συνέντευξη από μέλη της AIESEC, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δουν κατά πόσο είσαι έτοιμος για μια τέτοια εμπειρία και αν το θες πραγματικά.
 • Αν περάσεις από τη συνέντευξη αρχίζει η διαδικασία του matching. Αυτό το στάδιο είναι και το τελευταίο, και θα πρέπει να πληρώσεις κάποια χρήματα (€180 για management και technical πρακτική άσκηση, €160 για educational και €120 για development πρακτική άσκηση) για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη φόρμα στο σύστημα της AIESEC.
 • Η AIESEC θα σε βοηθήσει να βρεις μια θέση πρακτικής άσκησης που να ταιριάζει στο προφίλ σου και να σε ικανοποιεί.
 • Μόλις αυτή βρεθεί, σε φέρνει σε επικοινωνία με τον εργοδότη και…είσαι έτοιμος να φύγεις!

Και μια ιστορία AIESEC...
Η Άλκηστις Κομματά έκανε development πρακτική άσκηση στη Μαλαισία: "Μέσα από την εμπειρία μου στη Μαλαισία είχα την ευκαιρία να δώσω σε πάνω από 150 παιδιά τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να προστατευτούν από τον ιό HIV που μαστίζει τη χώρα τους. Είδα τη ζωή μέσα από τα μάτια ασθενών, θαύμασα το μεγαλείο ψυχής τους και πήρα δύναμη για τις δικές μου καθημερινές δυσκολίες. Γνώρισα άτομα που με έκαναν να ανοίξω τους ορίζοντες μου και πήρα ενέργεια για να δημιουργήσω το δικό μου ιδανικό κόσμο... είμαι έτοιμη να προχωρήσω μπροστά αρπάζοντας κάθε ευκαιρία και κερδίζοντας νέες εμπειρίες!"

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, πρόσφατοι πτυχιούχοι
Όλες
6 εβδομάδες - 1 χρόνο
Μισθός χώρας

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013