Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

ELSA

Τι είναι το πρόγραμμα ανταλλαγής ασκούμενων της ELSA με δυο λόγια;
Η ELSA οργανώνει ένα πρόγραμμα διεθνούς πρακτικής άσκησης σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες για διάστημα 2 εβδομάδων-18 μηνών. Φοιτητές νομικής και νέοι δικηγόροι μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και να εργαστούν σε δικηγορικό γραφείο, νομική εταιρία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό διαθέτει νομικό τμήμα. Το εκτεταμένο δίκτυο της ELSA παράλληλα εξασφαλίζει στήριξη στους ασκούμενους στην εργασία και την κοινωνικοποίησή τους στο νέο γι' αυτούς περιβάλλον.

Τι είναι η ELSA;
Η ELSA (European Law Students' Association) είναι μία διεθνής, ανεξάρτητη, μη πολιτική και μη κερδοσκοπική ένωση φοιτητών Νομικής και νέων δικηγόρων. Ιδρύθηκε το 1981 και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη, ανεξάρτητη ένωση φοιτητών νομικής και είναι παρούσα σε περισσότερες από 200 σχολές Νομικής σε 38 χώρες ανά την Ευρώπη με συμμετοχή άνω των 25.000 φοιτητών και νέων δικηγόρων. Σκοπός της είναι να ενώσει τους φοιτητές νομικής και νέους δικηγόρους της Ευρώπης υπό το όραμα ενός πιο δίκαιου κόσμου με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτιστική διαφορετικότητα. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη διοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων και συνεδρίων, την έκδοση περιοδικών ακαδημαϊκού περιεχομένου και τη διοργάνωση του προγράμματος ανταλλαγής ασκούμενων δικηγόρων.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της ELSA;
Τα μέλη της ELSA, τα οποία είναι φοιτητές της Νομικής Σχολής καθώς και νέοι δικηγόροι. Οι ασκούμενοι πρέπει να ξέρουν οπωσδήποτε μία ξένη γλώσσα, συνήθως αγγλικά. Τα κριτήρια επιλογής ποικίλουν αναλόγως του traineeship που προσφέρεται και τις απαιτήσεις των εργοδότη-φορέα που προσφέρει τη θέση (πρακτικής άσκησης) STEP.

Τι είδη άσκησης υπάρχουν μέσω ELSA;
Οι εργοδότες μπορεί να είναι νομικές εταιρίες, δικαστήρια, τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί αλλά και οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που διαθέτει τμήμα νομικής υπηρεσίας. Οι αρμοδιότητες και το είδος εργασίας του trainee είναι γνωστά εκ των προτέρων.

Ποια η διάρκεια της άσκησης της ELSA;
Ο χρόνος πρακτικής μπορεί να είναι από 2 εβδομάδες μέχρι 18 μήνες.

Πού μπορεί να κάνει κανείς άσκηση με την ELSA;
Σε οποιαδήποτε χώρα του δικτύου της ELSA, ουσιαστικά όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης! Μπορείτε να δείτε τις χώρες του δικτύου της ELSA εδώ.

Και ποιες οι παροχές του προγράμματος της ELSA;
Με εξαίρεση κάποια traineeships στα οποία οι προσφερόμενες θέσεις είναι άνευ αμοιβής, κατά κανόνα η αμοιβή που προσφέρεται για την πρακτική είναι σύμφωνη με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έτσι ο ασκούμενος μπορεί να καλύπτει κατά ένα μεγάλο μέρος τα έξοδα παραμονής στην ξένη χώρα. Το ύψος της αμοιβής διαφέρει από χώρα σε χώρα αναλόγως του μέσου όρου κόστους ζωής της χώρας στην οποία προσφέρεται η θέση εργασίας. Πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα τοπικά παραρτήματα της ELSA προσφέρουν πληροφορίες όσον αφορά τη διαμονή αλλά και τον τρόπο ζωής της ξένης χώρας.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της ELSA;
Η ELSA Greece είναι η κεντρική επιτροπή της ELSA στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και τρία τοπικά παραρτήματα, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, με τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Εθνική Επιτροπή ELSA Athens
Web: http://elsa-greece.org/ Web:
http://athens.elsa-greece.org/
   
ELSA Thessaloniki ELSA Komotini
Web:
http://thessaloniki.elsa-greece.org/
Web:
http://komotini.elsa-greece.org/
   

Ωραία, θέλω να κάνω άσκηση μέσω της ELSA. Τι κάνω τώρα;

  • Καταρχήν πρέπει πρώτα γίνεις μέλος σε κάποιο τοπικό παράρτημα ELSA.
  • Μετά επίλεξε έως τρεις θέσεις που σε ενδιαφέρουν από τη λίστα θέσεων STEP και συμπλήρωσε την αίτηση που θα σου δώσει ο υπεύθυνος STEP του παραρτήματος ELSA στο οποίο ανήκεις. Ένα δείγμα αίτησης μπορείς να δεις εδώ.
  • Μέσα στον επόμενο μήνα θα μάθεις από τον υπεύθυνο STEP αν έγινες δεκτός ή όχι.

Και μια ιστορία ELSA...
Η Egle, φοιτήτρια Νομικής από τη Λιθουανία έκανε άσκηση για δύο εβδομάδες σε ένα δικηγορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Όπως η ίδια είπε: "It was an amazing experience - consisting of cultural/legal experience and wonderful people. I really enjoyed all the things I gained here, in Greece you have beautiful landscapes, famous cultural heritage, delicious food and what's the most important warm and open-minded people! People for whom I am really grateful for all the joyful moments and experience I got here! Thank you a lot for everything!"

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
  • Φοιτητές νομικής
  • Νέοι δικηγόροι
Όλες
2 εβδομάδες-18 μήνες
Ποικίλλουν αναλόγως της θέσης

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 20/02/2016