Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

Erasmus

Τι είναι το Eramus με δυο λόγια;
Το Erasmus είναι το πιο γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών. Κάθε χρόνο δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φοιτητές να πραγματοποιήσουν ένα μέρος των σπουδών τους (ένα ή δύο εξάμηνα) σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να αναγνωριστούν οι σπουδές αυτές από το πανεπιστήμιο τους. Πέρα από την ακαδημαϊκή διάσταση, το Erasmus είναι για πολλούς συνώνυμο της ξεγνοιασιάς μιας διεθνούς παρέας και των ταξιδιών στην Ευρώπη, της λεγόμενης "εμπειρίας Erasmus". (Η ταινία L'auberge espagnole έχει ακριβώς αυτό το θέμα.)

Ποιος μπορεί να κάνει Erasmus;
Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές μπορούν να γίνουν φοιτητές Erasmus. Επίσης, θα πρέπει να έχουν τελειώσει το πρώτο έτος σπουδών τους και να ξέρουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνονται τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Επειδή πολλές φορές υπάρχει μεγάλη ζήτηση, άλλα κριτήρια επιλογής είναι ο μέσος όρος των μαθημάτων σου και το επίπεδο της ξένης γλώσσας που έχεις.

Πού μπορεί να σπουδάσει κανείς ως φοιτητής Erasmus;
Το πρόγραμμα Erasmus καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο το πού μπορείς να κάνεις εσύ Erasmus εξαρτάται από τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται το τμήμα σου.

Ποια η διάρκεια του Erasmus;
Ένα ή δύο εξάμηνα, το οποίο μεταφράζεται σε διάστημα 3 έως 12 μηνών. Η υποτροφία που μπορούν να πάρουν οι φοιτητές Erasmus, τουλάχιστον, καλύπτει αυτό το διάστημα επίσημα.

Και όταν γυρίσω από το Erasmus οι σπουδές μου θα αναγνωριστούν;
Ναι! Πριν φύγεις για Erasmus θα έχεις συμφωνήσει με τον υπεύθυνο καθηγητή σου ποια μαθήματα θα παρακολουθήσεις και σε ποια μαθήματα του πανεπιστημίου σου αυτά αντιστοιχούν. Αυτή η συμφωνία θα είναι επίσημη και υπογεγραμμένη (ως ένα επίσημο έγγραφο που λέγεται Learning Agreement). Έτσι, γυρνώντας από το Erasmus, αν έχεις περάσει αυτά τα μαθήματα θα είναι σαν να έχεις περάσει τα αντίστοιχα μαθήματα του δικού σου πανεπιστημίου.

Τι μου παρέχει το Erasmus;
Αν αποφάσιζες μεμονωμένα ως φοιτητής να κάνεις ένα μέρος των σπουδών σου σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, λογικά θα έπρεπε να πληρώσεις τα δίδακτρα του εκεί πανεπιστήμιου. Ωστόσο, ως φοιτητής Erasmus γλιτώνεις αυτόματα τα δίδακτρα και μέσω της υποτροφίας Erasmus παίρνεις από €355 έως €560 το μήνα (εξαρτάται από τη χώρα) για να καλύπτεις τη διαφορά του επιπέδου ζωής των δύο χωρών. Ακόμη, πιθανόν να μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν εντατικά μαθήματα γλώσσας στο πανεπιστήμιο που θα πας, για κάποιο διάστημα πριν την έναρξη των σπουδών σου εκεί.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus;
Το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Erasmus έχει διάφορες γενικές πληροφορίες που πιθανόν να σε ενδιαφέρουν, και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό site για το Erasmus. Ωστόσο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περάσεις από το γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου σου ή να μιλήσεις με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματός σου για να σου πουν πώς λειτουργεί το πρόγραμμα για το πανεπιστήμιό σου και πού θα μπορούσες να πας (δηλ. με ποια τμήματα του εξωτερικού συνεργάζεται το δικό σου τμήμα). Επίσης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει έναν οδηγό για το Erasmus που πιθανόν να σου λύσει πολλές απορίες.

Ωραία, θέλω να κάνω Erasmus. Τι κάνω τώρα;

  • Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να επικοινωνήσεις με το γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου σου για να λύσεις τις όποιες απορίες σου και να μάθεις σε ποια πανεπιστήμια μπορείς να κάνεις Erasmus. Εκεί θα σου δώσουν και πληροφοριακούς οδηγούς για το κάθε πανεπιστήμιο, ώστε να μάθεις τι πρόγραμμα σπουδών έχουν, ποιο το ακαδημαϊκό τους ημερολόγιο, τι δυνατότητες στέγασης σας παρέχουν, κλπ.
  • Μόλις καταλήξεις σε κάποια πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματός σου ώστε να σε συμβουλεύσει και να σε βοηθήσει στην απόφασή σου. Αυτός θα διαπιστώσει και κατά πόσον έχεις τα προσόντα για να κάνεις Erasmus (με βάση την ακαδημαϊκή σου επίδοση, τις γλωσσικές σου ικανότητες, κλπ)
  • Αν συμφωνεί ο υπεύθυνος καθηγητής και καταλήξετε σε κάποιο πανεπιστήμιο, μπορείς να κάνεις επίσημα πλέον την αίτησή σου. Τα σχετικά έγγραφα θα τα πάρεις από το γραφείο Erasmus. Επίσης, θα πρέπει να ζητήσεις αναλυτική βαθμολογία από τη γραμματεία του τμήματός σου, η οποία πρέπει να μεταφραστεί στα αγγλικά και να σταλεί με τα άλλα χαρτιά στο πανεπιστήμιο όπου θα κάνεις αίτηση.
  • Αν το πανεπιστήμιο υποδοχής σε δεχτεί, τότε πρέπει να συμπληρώσεις τα χαρτιά για την υποτροφία του Erasmus και να τα καταθέσεις στη γραμματεία του τμήματός σου.
  • Μόλις εγκριθεί και η υποτροφία, είσαι και επίσημα έτοιμος να κάνεις Erasmus! Δε μένει παρά να τακτοποιήσεις το θέμα της εστίας και των εισιτηρίων σου, για να μάθεις κι εσύ τι είναι αυτή η περίφημη εμπειρία Erasmus!

Κάτι άλλο που θα 'πρεπε να 'χω υπόψη μου;
Πριν αποφασίσεις για κάποιο πανεπιστήμιο θα ήταν καλό να μιλήσεις με άλλα παιδιά που είχαν κάνει Erasmus στο παρελθόν στο πανεπιστήμιο αυτό. Έτσι θα μάθεις από πρώτο χέρι τα υπέρ και τα κατά του, και θα δεις αν πραγματικά θες να σπουδάσεις εκεί. Αν δεν ξέρεις κάποιον, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο iStudy, όπου άλλοι φοιτητές έχουν γράψει review για τα πανεπιστήμια όπου έκαναν Erasmus.

Και μια ιστορία Erasmus...
Η Χαρά έκανε Erasmus το εαρινό εξάμηνο του 2004 στη Νορβηγία. Όπως αναφέρει στο σχετικό αφιέρωμα του τμήματός της:
"Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα γνώρισα την πανέμορφη γη των Βίκινγκς και των fjord, έκανα φιλίες με άτομα από διάφορα μέρη και με διαφορετική κουλτούρα, έμαθα πως να λειτουργώ σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα και μία ξεχωριστή κοινωνία, ταξίδεψα στη Σκανδιναβία και στις χώρες της Βαλτικής,.... Έζησα τις 18 ώρες νύχτας και τους -20 C  του χειμώνα να διαδέχονται οι 20 ώρες μέρα και οι +20 C της άνοιξης και στο ενδιάμεσο να αναπτύσσονται φιλίες, να καταρρίπτονται στερεότυπα και να διαμορφώνεται μία συνολικά μοναδική εμπειρία ζωής που σίγουρα εμπλούτισε σημαντικά τη θεώρησή μου για τον κόσμο, την Ελλάδα και εμένα την ίδια.
Τα μαθήματα, οι εργασίες και οι παρακολουθήσεις είναι τελικά πολύ πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά, όταν φέρεις τον τίτλο του International Student και οι περισσότεροι δε δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα με τα μαθήματα της εξεταστικής.
Στο messenger πλέον συνομιλώντας με άτομα από την Κίνα μέχρι τον Καναδά διαπίστωσα πως όλοι την επόμενη μέρα της επιστροφής μας αναρωτηθήκαμε... "Μήπως το έζησα σε όνειρο;" Αν κάποιος αμφιταλαντεύεται ως προς το να το τολμήσει ή όχι... εγώ το μόνο που θα του έλεγα είναι πως αν είχα τη δυνατότητα να ξαναφύγω με το πρόγραμμα Erasmus, αυτή τη στιγμή θα βρισκόμουν είτε σε κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο να κλείνω τα εισιτήρια ή θα έφτιαχνα ήδη τις βαλίτσες μου...!!"

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ 2ου έτους+, Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί
Όλες
3 -12 μήνες
  • Δίδακτρα πανεπιστημίου
  • €350-550 το μήνα
  • Εντατικά μαθήματα γλωσσικής προετοιμασίας

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013