Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

Erasmus Placement

Τι είναι το Erasmus Placement με δυο λόγια;
Το πρόγραμμα Erasmus Placement είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρακτική άσκηση φοιτητών. Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες για διάστημα 3 έως 12 μηνών. Φοιτητές μπορούν έτσι να εργαστούν σε μια εταιρία, ένα πανεπιστήμιο, ένα ερευνητικό κέντρο ή σε έναν άλλο οργανισμό στο εξωτερικό και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Η πρακτική άσκηση αναγνωρίζεται ως μέρος των σπουδών, ενώ παράλληλα παρέχεται και μερική χρηματοδότηση.

Μήπως το Erasmus Placement είναι το ίδιο με τις σπουδές Erasmus;
Παρότι και τα δύο προγράμματα ανήκουν στην ίδια κατηγορία προγραμμάτων δια βίου μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ουσία πρόκειται για διαφορετικά προγράμματα. Αν, λοπόν, θες να σπουδάσεις στο εξωτερικό θα κάνεις σπουδές Erasmus, ενώ αν θες να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό θα κάνεις Erasmus Placement. Και φυσικά μπορείς να κάνεις και τα δύο, σε διαφορετικές όμως περιόδους.

Ποιος μπορεί να κάνει πρακτική άσκηση Erasmus Placement;
Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Στην περίπτωση των προπτυχιακών φοιτητών, συνήθως προτιμούνται φοιτητές 2ου έτους ή ανώτερου. Erasmus Placement μπορούν να κάνουν φοιτητές ανεξάρτητα από το αν η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική στο πρόγραμμα σπουδών τους. Οι ασκούμενοι πρέπει να ξέρουν οπωσδήποτε μία ξένη γλώσσα, συνήθως αγγλικά.

Ποια η διάρκεια της πρακτικής άσκησης Erasmus Placement;
Σε γενικές γραμμές η διάρκεια είναι 3 μήνες με 1 χρόνο. Πάντως, ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει μόνος του (σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιό του) το διάστημα κατά το οποίο θέλει να ζήσει στο εξωτερικό για την πρακτική του άσκηση.

Σε ποιες χώρες μπορεί να κάνει κανείς πρακτική άσκηση Erasmus Placement;
Το πρόγραμμα Erasmus καλύπτει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη Νορβηγία, το Λίχτεντσταϊν, την Ισλανδία και τη Τουρκία.

Σε τι είδους οργανισμούς μπορεί να κάνει κανείς πρακτική άσκηση Erasmus Placement;
Η πρακτική άσκηση μπορεί να γίνει σε μια εταιρία, ένα πανεπιστήμιο, ένα ερευνητικό κέντρο ή σε έναν άλλο οργανισμό. Δεν μπορεί όμως να γίνει σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ιδρύματα/οργανισμούς που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα ή σε ελληνικές πρεσβείες/προξενεία. Σε αντίθεση με το πρόγραμμα σπουδών Erasmus, στο Erasmus Placement δε χρειάζεται να συνεργάζεται το πανεπιστήμιό σου με το φορέα υποδοχής. Αυτό είναι καλό, γιατί μπορείς να είσαι ευέλικτος στην επιλογή του φορέα υποδοχής, αλλά και κακό, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να ψάξεις μόνος σου για φορείς υποδοχής.

Και όταν γυρίσω από το Erasmus Placement, θα αναγνωριστεί η πρακτική μου άσκηση ως μέρος των σπουδών μου;
Ναι! Πριν φύγεις για Erasmus Placement θα έχεις συμφωνήσει με τον υπεύθυνο καθηγητή σου σχετικά με τα καθήκοντά σου και τις δεξιότητες που θα αποκτήσεις στη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Αυτή η συμφωνία θα είναι επίσημη και υπογεγραμμένη (ως ένα επίσημο έγγραφο που λέγεται Training Agreement). Έτσι, γυρνώντας από το Erasmus Placement, θα αναγράφεται η πρακτική σου άσκηση στην αναλυτική βαθμολογία σου.

Ποιες οι παροχές του Erasmus Placement;
Ως ασκούμενος Erasmus δικαιούσαι υποτροφία ύψους €400 έως €800 το μήνα (εξαρτάται από τη χώρα). Η υποτροφία αυτή καλύπτει ένα μόνο μέρος των εξόδων σου στο εξωτερικό, ωστόσο θα μπορούσες να ζητήσεις ένα πρόσθετο ποσό από το φορέα υποδοχής. Ακόμη, μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν εντατικά μαθήματα γλώσσας πριν την έναρξη της πρακτικής σου άσκησης.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus Placement;
Το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Erasmus Placement έχει γενικές πληροφορίες που πιθανόν να σε ενδιαφέρουν, και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό site για το πρόγραμμα. Ωστόσο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περάσεις από το γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου σου ή να μιλήσεις με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματός σου για να σου πουν πώς λειτουργεί το πρόγραμμα για το πανεπιστήμιό σου και αν έχουν υπόψη τους κάποιους φορείς υποδοχής.

Ωραία, θέλω να κάνω πρακτική άσκηση Erasmus Placement. Τι κάνω τώρα;

  • Το πρώτο βήμα είναι να πας στο γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου σου για να σου πουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα.
  • Αν στο γραφείο Erasmus έχουν υπόψη τους πιθανούς φορείς υποδοχής, θα σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ψάξεις με τη βοήθειά τους για κάποιον φορέα σχετικό με το αντικείμενο των σπουδών σου.
  • Μόλις καταλήξεις σε κάποιες εταιρίες ή οργανισμούς που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους για να δεις αν ενδιαφέρονται να σε δεχτούν ως ασκούμενο Erasmus.
  • Στη συνέχεια μπορείς να κάνεις την αίτησή σου στον υπεύθυνο Erasmus του τμήματός σου, ενώ πιθανόν να πρέπει να καταθέσεις και άλλα δικαιολογητικά (π.χ. αναλυτική βαθμολογία, βιογραφικό, ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών). Αυτός θα σε συμβουλεύσει και θα σε βοηθήσει στην απόφασή σου, αλλά και θα διαπιστώσει κατά πόσον έχεις τα προσόντα για να κάνεις πρακτική Erasmus (με βάση την ακαδημαϊκή σου επίδοση, τις γλωσσικές σου ικανότητες, κλπ).
  • Αν συμφωνεί ο υπεύθυνος καθηγητής κι εφόσον έχεις γίνει δεκτός από το φορέα υποδοχής, μπορεί να υπογραφεί πλέον επίσημα το συμβόλαιό σου, δηλαδή η τριμερής συμφωνία Erasmus Training Agreement. Τα σχετικά έγγραφα θα τα πάρεις από το γραφείο Erasmus.
  • Μόλις εγκριθεί και η υποτροφία σου, είσαι και επίσημα έτοιμος να κάνεις Erasmus Placement! Δε μένει παρά να τακτοποιήσεις το θέμα της διαμονής και των εισιτηρίων σου, και να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου.

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ
Όλες
3-12 μήνες
  • €400-800 το μήνα
  • Εντατικά μαθήματα γλωσσικής προετοιμασίας

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013