Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

IAAS

Τι είναι το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών/ άσκησης της IAAS με δυο λόγια;
Η IAAS οργανώνει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής για πραγματοποίηση πρακτικής εξάσκησης σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες για διάστημα 2 μηνών έως 1 χρόνο. Φοιτητές Γεωπονίας ή συναφών επιστημονικών αντικειμένων μπορούν έτσι να εργαστούν σε φάρμες ή σε ερευνητικά ινστιτούτα ώστε να αποκτήσουν εργασιακή και ερευνητική εμπειρία.

Τι είναι η IAAS;
Η IAAS (International Association of Agricultural Studies - Διεθνής Ένωση Φοιτητών Γεωπονίας) ιδρύθηκε το 1957 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς οργανισμούς στον κόσμο και επικεφαλής ένωση φοιτητών γεωπονίας. Η IAAS συγκεντρώνει φοιτητές που ασχολούνται με τη μελέτη ή την έρευνα πάνω στη Γεωπονία ή συναφή επιστημονικά αντικείμενα όπως οι περιβαλλοντικές επιστήμες, η δασολογία, η τεχνολογία τροφίμων κ.τ.λ. Οι δε επιτροπές της απλώνονται σε πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνοντας και την Ελλάδα από το 2003.
Η οργάνωση δραστηριοτήτων όπως σεμινάρια, ομάδες εργασίας, διεθνείς συναντήσεις, εβδομάδες ανταλλαγής,  διεθνή προγράμματα ανταλλαγής, μικρού εύρους project ανάπτυξης κ.α. αποτελούν μόνο κάποιες από τις δραστηριότητες του συλλόγου στη προσπάθεια για μεταλαμπάδευση γνώσεων, πληροφοριών και ιδεών μεταξύ φοιτητών διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της IAAS;
Φοιτητές Γεωπονίας ή συναφών επιστημονικών αντικειμένων (2ου έτους ή μεγαλύτερου). Οι ασκούμενοι πρέπει να ξέρουν οπωσδήποτε μία ξένη γλώσσα, συνήθως αγγλικά.

Τι είδη πρακτικής άσκησης υπάρχουν μέσω IAAS;
Υπάρχουν δύο είδη πρακτικής άσκησης μέσω του IAAS:

  • CERES: εργασία σε φάρμες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε τομείς της γεωπονίας.
  • ΑRCHIMEDES: για απόκτηση εμπειρίας στον τομέα της έρευνας αλλά και τεχνικής εργαστηριακής εμπειρίας, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ποια η διάρκεια της πρακτικής άσκησης της IAAS;
Ο χρόνος πρακτικής μπορεί να είναι από 2 μήνες έως ένα χρόνο, αλλά το συνηθέστερο είναι 2-3 μήνες και περίοδο άνοιξης ή καλοκαιριού.

Πού μπορεί να κάνει κανείς άσκηση με την IAAS;
Σε οποιαδήποτε χώρα του δικτύου της IAAS, ουσιαστικά όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης!

Και ποιες οι παροχές του προγράμματος της IAAS;
Δυστυχώς η άσκηση της IAAS είναι μη αμειβόμενη. Να έχεις υπόψη σου ότι δεν παρέχεται ασφάλιση, οπότε πριν φύγεις για πρακτική άσκηση θα πρέπει να καλύψεις την ασφάλισή σου εκεί. Παρέχεται, ωστόσο, διαμονή και διατροφή.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της IAAS;
Μπορείς να δεις το επίσημο site της IAAS εδώ, όπου θα βρεις και πληροφορίες για το exchange program της IAAS. Επίσης, μπορείς να μάθεις περισσότερα στέλνοντας mail στο: expro_iaas@yahoo.gr. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο επιτροπές, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

IAAS Athens IAAS Thessaloniki
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιερά Οδος 75, 118 55, Αθήνα Γεωπονική Σχολή, 541 24 Θεσσαλονίκη
Web: http://www.iaasgreece.org/ Web: http://www.iaas.gr
E-mail: iaas_greece@yahoo.gr E-mail: iaas.thessaloniki@gmail.com
Τηλ / Φαξ: +30 210 2012397 silvia_agraria@yahoo.gr
  Τηλ: +30 2310-447159
  Fax: +302310 814789
IAAS Greece  
Πενταποταμίας 8, 15771, Αθήνα  
Τηλ: +30 210 2107796715  
Fax: +30 210 7790820  

Ωραία, θέλω να κάνω άσκηση μέσω της IAAS. Τι κάνω τώρα;

  • Αν ενδιαφέρεσαι να κάνεις πρακτική σε μία άλλη χώρα με την IAAS πρέπει πρώτα να επικοινωνήσεις με την τοπική επιτροπή IAAS για να πάρεις παραπάνω πληροφορίες για το πρόγραμμα.
  • Μετά θα πρέπει να αποφασίσεις τι είδους άσκηση θέλεις να κάνεις, Ceres ή Archimedes, και να κάνεις την αίτησή σου. Η αίτηση περιλαμβάνει πληροφορίες όπως τις χώρες προτίμησής του, το αντικείμενο και το διάστημα που σε ενδιαφέρει. Η αίτηση αυτή γίνεται online εδώ. Για να θεωρηθεί έγκυρη η αίτηση, θα πρέπει να καταθέσεις το βιογραφικό σου και ένα motivation letter στην τοπική IAAS, και να πληρώσεις τα fees της IAAS (€75 συνολικά), από τα οποία τα €50 θα σου επιστραφούν. Αιτήσεις γίνονται όλο το χρόνο και καλό είναι να κάνεις την αίτησή σου αρκετά νωρίς σε σχέση με την ένραξη της πρακτικής σου.
  • Μόλις βρεθεί μια θέση που να ταιριάζει στην αίτησή σου, θα ειδοποιηθείς για να συμμετάσχεις στα training sessions της IAAS. Και μετά…είσαι έτοιμος προς αναχώρηση!

Και μια ιστορία IAAS...
Η Katarina Hagg από τη Φιλανδία έκανε πρακτική σε μια φάρμα στην Αυστρία και διηγείται σχετικά: "...The most important thing is that now I really know what it is to live in the countryside. Ι learned a lot new things about the horses and what it is to breed them. What I also learned is to cook for 8 people. Also my German is now a lot better. The funniest thing is that they taught me dancing Linedance..."

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
Φοιτητές Γεωπονίας ή συναφών επιστημονικών αντικειμένων (2ου έτους και πάνω)
Όλες
2 μήνες-1χρόνος

Διαμονή
Διατροφή

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013