Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

IAESTE

Τι είναι το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της IAESTE με δυο λόγια;
Η IAESTE είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση ανταλλαγής φοιτητών για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές Πολυτεχνείου αλλά και θετικών επιστημών να εργαστούν σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό στο εξωτερικό και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, ενώ παράλληλα επωφελούνται από το οργανωμένο δίκτυο της IAESTE συμμετέχοντας σε εκδρομές, πάρτυ και δραστηριότητες ειδικά για τους ασκούμενους. Τα χαρακτηριστικά της πρακτικής άσκησης, όπως διάρκεια, χώρα, χρονική περίοδο, τα επιλέγει ο φοιτητής. Ενδεικτικά, οι περισσότερες πρακτικές είναι τους καλοκαιρινούς μήνες και κρατάνε κατά μέσο όρο 2 μήνες.

Τι είναι η IAESTE;
Η IAESTE είναι μια διεθνής φοιτητική οργάνωση με κύρια δραστηριότητα το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. Δραστηριοποιείται σε 81 χώρες, και στην Ελλάδα εκπροσωπείται κυρίως σε 4 πανεπιστήμια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κοζάνη). Σκοπός της είναι να δώσει τη δυνατότητα σε φοιτητές να αποκτήσουν έμμισθη πρακτική εμπειρία στο εξωτερικό και να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 300.000 νέους να κάνουν άσκηση σε τομείς σχετικούς με τις σπουδές τους.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της IAESTE;
Φοιτητές τεχνικών κλάδων ή θετικών επιστημών 2ου έτους ή μεγαλύτερου. Οι ασκούμενοι πρέπει να ξέρουν οπωσδήποτε μία ξένη γλώσσα, συνήθως αγγλικά. Κριτήρια επιλογής είναι οι ακαδημαϊκές σου επιδόσεις και το έτος σπουδών, αλλά κάθε διαφορετική θέση μπορεί να έχει τα δικά της προαπαιτούμενα (π.χ. γλώσσες προγραμματισμού, πακέτα εφαρμογών όπως photoshop, autocad κλπ).

Τι είδη πρακτικής άσκησης υπάρχουν μέσω IAESTE;
Οι θέσεις πρακτικής άσκησης μπορεί να βρίσκονται σε ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις, σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα. Έτσι, ο ασκούμενος μπορεί να απασχολείται σε κάποιο συγκεκριμένο εμπορικό ή ερευνητικό project ή να έχει πιο ευέλικτα καθήκοντα και αρμοδιότητες.

Ποια η διάρκεια της πρακτικής άσκησης της IAESTE;
Σε γενικές γραμμές η διάρκεια είναι από έναν μέχρι 3 μήνες, χωρίς να λείπουν και θέσεις 6μηνες ή και ετήσιες! Συνήθως οι διαθέσιμες θέσεις είναι για την καλοκαιρινή περίοδο, δηλ. Ιούνιο με Σεπτέμβριο, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Πού μπορεί να κάνει κανείς πρακτική άσκηση με την IAESTE;
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και σε πολλές άλλες σε ολόκληρο τον κόσμο! Από λατινική Αμερική, μέχρι Καναδά και από Τουρκία μέχρι Κίνα και Αυστραλία!

Και ποιες οι παροχές του προγράμματος της IAESTE;
Ως ασκούμενος έχεις μισθό από την εταιρεία ή την οργάνωση όπου δουλεύεις (συνήθως πρόκειται για το βασικό μισθό της χώρας). Η IAESTE βρίσκει για τους υποψήφιους ασκούμενους ένα σύνολο από προσφορές εργασίας από τις οποίες θα κληθείς να επιλέξεις αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο, ενώ κατόπιν βοηθάει με τις αιτήσεις και τα γραφειοκρατικά του πράγματος (διαβατήριο, visa κλπ). Εξάλλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσεις κόσμο από διάφορα έθνη και κουλτούρες μέσα από τα πάρτυ και τα ταξίδια που οργανώνονται για τους ασκούμενους!

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της IAESTE;
Μπορείτε να βρείτε το επίσημο site της IAESTE εδώ, ενώ το site της IAESTE Ελλάδος είναι το www.ntua.gr/iaeste/ Χρήσιμα είναι επίσης τα site των άλλων τοπικών επιτροπών: Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Κοζάνης. Στοιχεία επικοινωνίας της IAESTE Greece βρίσκονται παρακάτω:
Υπηρεσία IAESTE
Ηρώων Πολυτεχνείου 9,
Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Κτίριο Διοίκησης
Αθήνα 15773
Τηλ: +30 210 7721936
Fax: +30 210 7721946 
E-mail: iaeste@central.ntua.gr


Ωραία, θέλω να κάνω πρακτική άσκηση μέσω της IAESTE. Τι κάνω τώρα;

  • Το πρώτο βήμα είναι να πας σε κάποιο γραφείο της IAESTE για να σου πουν περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και για να κάνεις την αίτηση. Οι αιτήσεις γίνονται τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Για την υποβολή της αίτησης πρέπει να έχεις την αναλυτική σου βαθμολογία (με το μέσο όρο να αναγράφεται) από τη γραμματεία του τμήματός σου. Ανάλογα με την τοπική επιτροπή IAESTE που ανήκεις, ενδεχομένως να χρειαστούν και κάποια άλλα πράγματα, π.χ. αίτηση (ένα δείγμα αίτησης μπορείς να δεις εδώ), ή και ένα μικρό ποσό (σε κάποιες επιτροπές είναι της τάξης των €20).
  • Τον Ιανουάριο η IAESTE ανακοινώνει τη λίστα με τη σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων (σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο που ισχύει για όλη την Ελλάδα) ενώ το Φεβρουάριο ανακοινώνονται οι διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.
  • Η διαδικασία αντιστοίχησης υποψηφίου-θέσης γίνεται ως εξής: Πρώτα καλείται ο πρώτος της λίστας να διαλέξει μία από τις διαθέσιμες θέσεις άσκησης, μετά ο δεύτερος, κ.ο.κ. Έτσι, όταν έρθει η σειρά σου θα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις θέσεις που έχουν μείνει. Αφού επιλέξεις θέση, θα πρέπει να επιστρέψεις και τα παρακάτω χαρτιά στο γραφείο της IAESTE: βιογραφικό σημείωμα, motivation letter, λίστα περασμένων μαθημάτων, αντίγραφα διπλωμάτων ξένων γλωσσών και ό,τι άλλο θα ήθελες να λάβει υπόψη του ο εργοδότης για να σε δεχτεί.
  • Όλα τα παραπάνω χαρτιά θα σταλούν από την IAESTE στον εργοδότη, ο οποίος θα αποφασίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα αν θα σε δεχτεί ή όχι. Αν ναι…δε μένει παρά να έρθεις σε επικοινωνία μαζί του και να κλείσεις τα εισιτήριά σου!

Και μια ιστορία IAESTE...
Ο Γιώργος έκανε πρακτική άσκηση στην Κροατία το περασμένο καλοκαίρι, για 6 εβδομάδες σε εταιρία πολιτικών μηχανικών. Μας είπε: "Πέρα από τις γνώσεις που απέκτησα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μου, αυτό του πολιτικού μηχανικού, συγχρόνως, μου δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσω συνομηλίκους μου φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, να ανταλλάξω απόψεις, να βρω τρόπους να επιβιώσω σε ένα ξένο, αλλά πολύ φιλόξενο τόπο και βέβαια να ταξιδέψω αρκετά και να κάνω φίλους. Όλα αυτά ίσως ακούγονται κοινά, ενδεχομένως και χιλιοειπωμένα. Σε καμία περίπτωση, όμως, ειλικρινά, δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το πώς πραγματικά μεταφράζονται στην πράξη αν δεν τα ζήσει. Για μένα, η πρακτική με την IAESTE υπήρξε πολύ απλά μια εμπειρία ζωής και κάτι που, δίχως αμφιβολία, πολύ ευχαρίστως θα τολμούσα ξανά."

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
Φοιτητές τεχνικών κλάδων ή θετικών επιστημών 2ου έτους και πάνω
Όλες

1-3 μήνες
6 ή και 12 μήνες

Βασικός μισθός χώρας

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013