Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

Leonardo

Τι είναι το πρόγραμμα Leonardo με δυο λόγια;
Το Leonardo είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επαγγελματική κατάρτιση, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πρακτική άσκηση σε έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση σε μια ευρωπαϊκή χώρα για διάστημα ενός μήνα έως ένα χρόνο. Φοιτητές, σπουδαστές και πρόσφατοι πτυχιούχοι, νέοι εργαζόμενοι και όσοι παρακολουθούν αρχική επαγγελματική κατάρτιση μπορούν έτσι να χρηματοδοτηθούν για να εργαστούν σε μια εταιρία ή σε έναν οργανισμό στο εξωτερικό και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Leonardo;
Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, πρόσφατοι πτυχιούχοι και νέοι εργαζόμενοι, καθώς και άτομα που βρίσκονται σε αρχική επαγγελματική κατάρτιση. Οι ασκούμενοι πρέπει να ξέρουν οπωσδήποτε μία ξένη γλώσσα, συνήθως αγγλικά.

Πού μπορεί να δουλέψει κανείς μέσω Leonardo;
Σε επιχειρήσεις ή ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης. Η θέση και το αντικείμενο της εργασίας σχετίζονται πάντα με τα προσόντα και τα ενδιαφέροντα του καθενός.

Ποια η διάρκεια της επαγγελματικής κατάρτισης Leonardo;
Σε γενικές γραμμές η διάρκεια είναι 1-12 μήνες. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές μπορούν να εργαστούν για 3-12 μήνες, οι πρόσφατοι πτυχιούχοι και νέοι εργαζόμενοι για 2-12 μήνες, και οι νέοι που βρίσκονται σε αρχική επαγγελματική κατάρτιση 3 βδομάδες έως 9 μήνες. Πάντως, συνήθως οι διαθέσιμες θέσεις είναι τριών περίπου μηνών.

Πού μπορεί να κάνει κανείς Leonardo;
Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Και ποιες οι παροχές του προγράμματος Leonardo;
Πέρα από το μισθό που θα παίρνεις από την επιχείρηση όπου θα δουλεύεις, το Leonardo παρέχει χρηματοδότηση έως €5000 για όλο το διάστημα της επαγγελματικής κατάρτισης. Το ποσό αυτό προορίζεται για τα έξοδα του ταξιδιού και τις τοπικές μετακινήσεις, καθώς και για τα έξοδα ασφάλισης, ενώ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για τα έξοδα διαμονής. Σημαντική είναι η υποστήριξη τόσο από τον οργανισμό αποστολής όσο και από τον οργανισμό υποδοχής. Ο οργανισμός αποστολής θα σας προετοιμάσει για τη ζωή στο εξωτερικό και θα σας βοηθήσει να βγάλετε διαβατήριο, visa και ό,τι άλλο γραφειοκρατικό πιθανόν να χρειαστείτε, ενώ στον οργανισμό υποδοχής θα έχετε έναν επιβλέποντα, ο οποίος θα σας βοηθήσει να "δικτυωθείτε" και να προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Leonardo;
Το επίσημο ευρωπαϊκό site του Leonardo μπορείς να το δεις εδώ ωστόσο πιθανόν να μπερδευτείς με τις τόσες πληροφορίες που έχει. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα Leonardo στη Ελλάδα, οπότε καλό είναι αν έχεις απορίες να απευθυνθείς εκεί. Επίσης, αν είσαι φοιτητής μπορείς να μάθεις παραπάνω για το πρόγραμμα Leonardo από το αντίστοιχο γραφείο στο πανεπιστήμιό σου ή αν είσαι νέος εργαζόμενος μπορείς να απευθυνθείς στην επαγγελματική σου ένωση.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών βρίσκονται παρακάτω:
Εθνική Μονάδα Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
Μακρή 1 και Διονυσίου Αεροπαγίτου, 117 42 Αθήνα
Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
-Ρένα Ντρούτσα, τηλ. 210-3726365, e-mail: edroutsa@iky.gr
-Μαρία Ξαρχουλάκου, τηλ. 210-3726348, e-mail: mxarhou@iky.gr
-Σομπόνη Κυριακή τηλ. 210 3726393 e-mail: ksomponi@iky.gr
Fax: 210-3721863

Ωραία, θέλω να κάνω πρακτική άσκηση μέσω Leonardo. Τι κάνω τώρα;
Το σημαντικό στοιχείο για τη διαδικασία των αιτήσεων είναι ότι δεν μπορούν οι υποψήφιοι να κάνουν απευθείας αίτηση, αλλά μόνο μέσω ενός οργανισμού (π.χ. πανεπιστήμιο, επιχείρηση, ινστιτούτο, κλπ). Εδώ μπορείς να βρεις μια λίστα με τους φορείς στην Ελλάδα που συμμετέχουν στο Leonardo με προγράμματα κινητικότητας για άτομα σε αρχική επαγγελματική κατάρτιση, και εδώ φορείς με προγράμματα για άτομα σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.

  • Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να επικοινωνήσεις με κάποιο τέτοιο οργανισμό για να σου πουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τι θέσεις υπάρχουν στο εξωτερικό και αν σε δέχονται ως υποψήφιο.
  • Αν όλα τα παραπάνω πάνε καλά, θα πρέπει να κάνεις αίτηση μέσω του οργανισμού αποστολής για τη θέση που σε ενδιαφέρει.
  • Αν ο οργανισμός υποδοχής ενδιαφέρεται και σε δεχτεί, τότε δε μένει παρά να κανονίσετε τα διαδικαστικά του πράγματος, όπως το διάστημα εργασίας, το μισθό, κλπ...και να ετοιμάσεις τη βαλίτσα σου!

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
  • Φοιτητές
  • Σπουδαστές
  • Πρόσφατοι πτυχιούχοι
  • Άτομα σε αρχική επαγγελματική κατάσταση
Όλες
1-12 μήνες
  • Μισθός χώρας
  • €5000 για εισιτήρια, ενοίκιο κι ασφάλιση

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 03/09/2013