Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

SCI

Τι είναι το πρόγραμμα εθελοντισμού της SCI με δυο λόγια;
Η Service Civil International, με τα μεσο- και μακροπρόθεσμα προγράμματα εθελοντικής εργασίας που διοργανώνει, σου δίνει τη δυνατότητα να εργαστείς εθελοντικά σε χώρες της Ευρώπης. Νέοι ηλικίας άνω των 18 μπορούν να εργαστούν εθελοντικά σε project διαφόρων ειδών (πχ ρατσισμός και ξενοφοβία) για διάστημα 2-12 μηνών. Η πολύχρονη εμπειρία της SCI εγγυάται καλά οργανωμένα project και στήριξη από την SCI Hellas.

Τι είναι η SCI;
Η Service Civil International είναι ένα διεθνές κίνημα ειρήνης που υφίσταται από το 1920 και προωθεί την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία μέσα από προγράμματα διεθνούς εθελοντικής εργασίας μικρής διάρκειας (workcamps), μακροχρόνια εθελοντικά, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα, σεμινάρια, καμπάνιες κ.ά., συνεργαζόμενη με φορείς και ομάδες που προωθούν ανάλογες ιδέες. Μέσα από τις δράσεις της, η SCI προωθεί την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές και κοινωνικές καταβολές, καθώς και την ανάγκη της άμεσης παρέμβασης των ανθρώπων στα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας. Στην Ελλάδα, η SCI εκπροσωπείται από την Κίνηση Εθελοντών Service Civil International – Ελλάς (SCI Hellas).

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας της SCI;
Όλοι οι νέοι άνω των 18 (δεν υπάρχει ανώτατο όριο) είναι δυνητικοί εθελοντές με την SCI. Η γνώση αγγλικών ή της γλώσσας της χώρας υποδοχής είναι φυσικά προσόν. Προηγούμενη εμπειρία με την SCI ή σε άλλη εθελοντική εργασία είναι ευπρόσδεκτη αλλά όχι απαραίτητη για projects εντός της Ευρώπης.

Τι είδη project υπάρχουν;
Η εθελοντική εργασία γίνεται στα πλαίσια ενός καθορισμένου project της SCI. Η οργάνωση καλλιτεχνικών γεγονότων, η στήριξη και βοήθεια ανάπηρων ατόμων με τις καθημερινές τους ασχολίες και η διοργάνωση workshops για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο μερικά σχετικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα, οι σχετικοί τομείς των δραστηριοτήτων είναι οι εξής:

 • Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ειρήνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και ειρηνικής διευθέτησης συγκρούσεων
 • Κοινωνική προσφορά σε ομάδες ατόμων που θίγονται από ειδικότερα προβλήματα όπως ναρκωτικά, κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός, φτώχεια, φυσικές καταστροφές
 • Παροχή βοήθειας και δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες ή ηλικιωμένους
 • Οικολογία (προστασία του περιβάλλοντος, στήριξη τοπικών οικολογικών πρωτοβουλιών)
 • Προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης
 • Εναλλακτικές, αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες

Ποια η διάρκεια των προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας της SCI;
Σε γενικές γραμμές η διάρκεια είναι 2-12 μήνες, και "τρέχουν" όλο το χρόνο. Οι εθελοντές εργάζονται συνήθως 6-8 ώρες την ημέρα.

Πού μπορεί να εργαστεί κανείς εθελοντικά με την SCI;
Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης! (Αν και η SCI διοργανώνει προγράμματα εθελοντισμού για όλο τον κόσμο!) Οι εθελοντές δεν εργάζονται μόνο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή μεγάλες πόλεις, αλλά αρκετά project έχουν ως έδρα τους χωριά και αγροτικές περιοχές.

Και τι παρέχει η SCI στον εθελοντή;
Τα εισιτήρια μετάβασης καλύπτονται από τον εθελοντή. Ωστόσο, το πρόγραμμα της SCI καλύπτει:

 • Διαμονή
 • Διατροφή
 • Ασφάλιση
 • Χαρτζιλίκι για τα προσωπικά του έξοδα (το ποσό αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα)
Αλλά πέρα από τις οικονομικές παροχές, η SCI παρέχει και άλλου είδους υποστήριξη στον εθελοντή. Προετοιμασία στην Ελλάδα αν κρίνεται απαραίτητο ή το ζητήσει ο εθελοντής, και μέντορας στην οργάνωση υποδοχής για να συμβουλεύει και να υποστηρίζει τον εθελοντή σε οτιδήποτε προκύπτει.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα εθελοντικά προγράμματα της SCI;
Το web site της SCI Hellas είναι πλήρως ενημερωμένο και μπορείς να βρεις πληροφορίες για projects όπου μπορείς να κάνεις αίτηση. Η τελευταία σχετική ανακοίνωση βγήκε τον Οκτώβριο, και μπορείς να τη δεις εδώ. Επίσης, το SCI Hellas Newsletter, που βγαίνει τακτικά, ανακοινώνει νέες θέσεις. Για να το λαμβάνεις μπορείς να εγγραφείς στη mailing list της SCI Hellas αποστέλλοντας ένα mail στο sci-hellas-subscribe@yahoogroups.com.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της SCI Hellas είναι:
Ακαδημίας 78Δ & Κιάφας, 110678 Αθήνα [5ος όροφος, στάση Πανεπιστήμιο]
email: info@sci.gr
SCI Hellas Newsletter
Tel: +30 2103823635
Fax: +30 2103823635

Ωραία, θέλω να εργαστώ εθελοντικά στο εξωτερικό με την SCI. Τι κάνω τώρα;
Καταρχήν πρέπει να δεις ποια διαθέσιμα projects υπάρχουν. Η τελευταία λίστα (του Ιουλίου) με τα διαθέσιμα projects στην Ευρώπη είναι αυτή. Επίσης, μπορείς να εγγραφείς στο SCI Hellas Newsletter για να ενημερώνεσαι τακτικά. Εάν κάποιο από τα projects σε ενδιαφέρει, τότε επικοινωνείς με το γραφείο της SCI Hellas, και συμπληρώνεις το ειδικό έντυπο της αίτησης. Να αναφέρουμε εδώ ότι με την αίτησή σου καταβάλλεις και το ποσό των €80 για τη συμμετοχή σου σε προγράμματα που γίνονται σε χώρες της Ευρώπης.

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
Άνω των 18
Όλες
2-12 μήνες
 • Διαμονή
 • Διατροφή
 • Επίδομα
 • Ασφάλιση

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013