Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

Πρακτική Άσκηση - ΟΗΕ

Τι είναι το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στον ΟΗΕ με δυο λόγια;
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να κάνουν πρακτική άσκηση σε γραφεία του ανά τον κόσμο, καθώς και σε κάποιον από τους περιφερειακούς οργανισμούς του δικτύου του ή σε άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς. Οι περισσότερες θέσεις έχουν διάρκεια 1-6 μήνες και το αντικείμενο ποικίλλει πολύ, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα αντικείμενα σπουδών. Λόγω της αίγλης μιας τέτοιας εμπειρίας, ο ανταγωνισμός είναι υψηλός ενώ οι περισσότερες θέσεις είναι μη αμειβόμενες.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΟΗΕ;
Όλες οι θέσεις απευθύνονται σε φοιτητές, αρκετές μάλιστα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά ξένες γλώσσες, κυρίως αγγλικά και μια δεύτερη γλώσσα. Κριτήρια επιλογής είναι συνήθως οι ακαδημαϊκές επιδόσεις και οι σχετικές εμπειρίες.

Τι είδη πρακτικής άσκησης υπάρχουν στον ΟΗΕ;
Καθώς τα όργανα του ΟΗΕ είναι πάρα πολλά (π.χ. Γραφείο για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα, Πρόγραμμα για τα τρόφιμα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλπ), οι θέσεις πρακτικής άσκησης ποικίλλουν πολύ, από δημόσιες σχέσεις έως graphic design. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα για να πάρετε μια ιδέα: βοήθεια στη διοργάνωση training sessions για τους εργαζόμενους του οργανισμού, ανάλυση στατιστικών δεδομένων στα πλαίσια προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, καταγραφή και ανάλυση επιτυχημένων περιπτώσεων αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Ποια η διάρκεια της πρακτικής άσκησης του ΟΗΕ;
Σε γενικές γραμμές η διάρκεια είναι 1-6 μήνες, ωστόσο εξαρτάται πολύ από το εκάστοτε γραφείο/οργανισμό. Επίσημα deadlines για τις αιτήσεις υπάρχουν για ορισμένες μόνο θέσεις, σε άλλη περίπτωση καλό είναι να κάνεις την αίτησή σου τουλάχιστον 3 μήνες πριν την έναρξη του εκάστοτε προγράμματος.

Πού μπορεί να κάνει κανείς άσκηση του ΟΗΕ;
Σε χώρες της Ευρώπης (αλλά και παγκοσμίως) όπου υπάρχουν γραφεία και όργανα του ΟΗΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, και Ολλανδία, με τη Γενεύη της Ελβετίας να έχει πολλές θέσεις.

Και τι παρέχει ο ΟΗΕ στους ασκούμενους;
Δυστυχώς οι περισσότερες θέσεις πρακτικής άσκησης του ΟΗΕ είναι μη αμειβόμενες, οπότε θα πρέπει να βρεις από πριν κάποιον να σε χρηματοδοτήσει (π.χ. υποτροφία, κληροδότημα ή σχετικό πρόγραμμα). Ωστόσο, τις περισσότερες φορές καλύπτεται η ασφάλισή σου.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό;
Ο Σύλλογος Νέων για τα Ηνωμένα Έθνη (YSUN) έχει αναλάβει να προωθεί προγράμματα του ΟΗΕ για νέους. Εδώ μπορείς να δεις πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και αυτός είναι ο τελευταίος σχετικός οδηγός που παρουσίασε το YSUN-Greece. Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία μπορείς να επικοινωνήσεις με το YSUN-Greece στο info@ysun-greece.org

Ωραία, θέλω να κάνω άσκηση στον ΟΗΕ. Τι κάνω τώρα;

  • Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δεις τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν στο σχετικό οδηγό και να δεις ποιες σε ενδιαφέρουν και αν έχεις τα κατάλληλα προσόντα.
  • Μόλις επιλέξεις κάποια, κάνεις την αίτησή σου στην κατάλληλη διεύθυνση περιλαμβάνοντας το βιογραφικό σου και ένα motivation letter (πιθανόν να σου ζητήσουν και άλλα χαρτιά, οπότε καλύτερα συνεννοηθείς με το αρμόδιο γραφείο προηγουμένως).
  • Επίσης θα ήταν καλό να ψάξεις για χρηματοδότηση σε περίπτωση που δεν υπάρχει αμοιβή από τον εργοδότη. Να έχεις υπόψη σου ότι ο ανταγωνισμός είναι υψηλός – μην πτοείσαι, βάλε τα δυνατά σου και...καλή επιτυχία!

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
Φοιτητές και μεταπτυχιακοί
Όπου υπάρχει όργανο/γραφείο του ΟΗΕ
1-6 μήνες
  • Ασφάλιση
  • Ίσως μισθός

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013