Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

Εθελοντισμός - ΟΗΕ

Τι είναι το πρόγραμμα εθελοντισμού του ΟΗΕ στο εξωτερικό με δυο λόγια;
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να προσφέρουν εθελοντικά σε χώρες χρήζουσες ανάγκης, σε αντικείμενα στα οποία έχουν εμπειρία. Κατά κανόνα το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τουλάχιστον 25, με επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 5 χρόνων. Οι περισσότερες θέσεις έχουν διάρκεια 1-2 χρόνια και το αντικείμενο ποικίλλει πολύ. Οι παροχές του προγράμματος είναι αρκετά καλές και σας δίνουν τη δυνατότητα να ζήσετε αξιοπρεπώς.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εθελοντισμού του ΟΗΕ στο εξωτερικό;
Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΗΕ προσφέρει ευκαιρίες σε:

 • Επαγγελματίες από διάφορους τομείς που προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα και επιθυμούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους με συναδέλφους τους από αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Ειδικούς στην ανθρωπιστική βοήθεια από οποιαδήποτε χώρα, που επιθυμούν να βοηθήσουν σε ανθρωπιστικές αποστολές ή αποστολές βοήθειας.
 • Πεπειραμένα ή συνταξιοδοτημένα στελέχη επιχειρήσεων από κάθε χώρα, που θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Επαγγελματίες που κατάγονται από αναπτυσσόμενη χώρα και έχουν εκπατριστεί και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους για να προσφέρουν τις γνώσεις τους.
 • Ειδικούς νέων τεχνολογιών από όλο τον κόσμο που θέλουν να βοηθήσουν ώστε οι νέες αυτές τεχνολογίες να συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Οι ηλικίες είναι από 25 ετών και απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση και σχετική εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 5 χρόνων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά και αραβικά.

Τι είδη project υπάρχουν;
Οι θεματικές ενότητες εθελοντισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια εκλογικών διαδικασιών, το περιβάλλον, τη σχέση των δύο φύλων, την υγεία, τον ιό του HIV/AIDS, τους πρόσφυγες, κ.ά.

Ποια η διάρκεια των προγραμμάτων εθελοντισμού του ΟΗΕ;
Σε γενικές γραμμές η διάρκεια είναι 1-2 χρόνια, ωστόσο πιθανόν να βρεις και κάποια θέση μικρότερης διάρκειας (2-12 μηνών).

Πού μπορεί να εργαστεί κανείς εθελοντικά στπν ΟΗΕ;
Ο ΟΗΕ δραστηριοποιείται παγκοσμίως, ωστόσο οι θέσεις εθελοντισμού στην Ευρώπη αφορούν την Αλβανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ουκρανία και τη Σερβία-Ερζεγοβίνη.

Και ποιες οι παροχές;
Καθότι πρόγραμμα εθελοντισμού, δεν υπάρχει αμοιβή. Υπάρχουν ωστόσο κάποια επιδόματα, τα οποία λαμβάνει ο εθελοντής σε ανταπόδοση των υπηρεσιών του, όπως:

 • Επίδομα εγκατάστασης: υπολογίζεται βάσει της διάρκειας της αποστολής, υπό την προϋπόθεση πως θα είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών.
 • Επίδομα διαβίωσης του εθελοντή: λαμβάνεται κάθε μήνα και αποσκοπεί στην κάλυψη βασικών βιωτικών αναγκών.
 • Επίδομα ταξιδιωτικών εξόδων όταν πρόκειται για εργασία που εμπίπτει στα καθήκοντα του εθελοντή, καθώς και και στο τέλος της αποστολής, σε περίπτωση που ο τελικός προορισμός είναι διαφορετικός από τον τόπο διαμονής.
 • Ασφάλεια ζωής, υγείας και μόνιμης αναπηρίας.
 • Ετήσια άδεια, η οποία υπολογίζεται σε δυόμιση μέρες κάθε μήνα.
Επίδομα επανεγκατάστασης, το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με τη διάρκεια της αποστολής, η οποία όμως θα πρέπει να υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό;
Ο Σύλλογος Νέων για τα Ηνωμένα Έθνη (YSUN) έχει αναλάβει να προωθεί προγράμματα του ΟΗΕ για νέους. Εδώ μπορείς να δεις πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εθελοντισμού στο εξωτερικό. Για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία μπορείς να επικοινωνήσεις με το YSUN-Greece στο info@ysun-greece.org

Ωραία, θέλω να εργαστώ εθελοντικά στον ΟΗΕ. Τι κάνω τώρα;
Ο ΟΗΕ ανακοινώνει τακτικά ποιες διαθέσιμες θέσεις υπάρχουν. Μπορείς να τις δεις εδώ και να δεις αν μπορείς να κάνεις αίτηση για κάποια απ’ αυτές. Πάντως, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις, μπορείς να κάνεις αίτηση εφόσον εμπίπτεις σε μια από τις κατηγορίες αντικειμένων για τις οποίες ενδιαφέρεται ο ΟΗΕ. Οι αιτήσεις γίνονται online εδώ. Καλό είναι να ξέρεις ότι πιθανόν να μη σου αναθέσουν κάποια αποστολή αμέσως, μιας και ο μέσος χρόνος αναμονής κυμαίνεται από δύο μήνες έως δύο χρόνια.

 

Προϋποθέσεις
Χώρες
Διάρκεια
Παροχές
 • Άνω των 25
 • Πανεπιστημιακή εκπαίδευση
 • Τουλάχιστον 5 χρόνια εργασιακή εμπειρία
Αλβανία, Γερμανία, Ισπανία, Ουκρανία, Σερβία-Ερζεγοβίνη
1-2 χρόνια
 • Επίδομα εγκατάστασης, διαβίωσης, ταξιδιωτικών εξόδων κι επανεγκατάστασης
 • Ασφάλιση

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 26/08/2013