Gap Year logo
Πάμε γι' άλλες πολιτείες...ευρωπαϊκές!
Τι είναι Εθελοντισμός Πρακτική Άσκηση Εργασία Σπουδές Au-Pair Άλλες Ευκαιρίες
 
Tips for the Trips
 
 
 
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 
 
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δράση 3.2 "Μελλοντικό Κεφάλαιο" με το ποσό των €5000

 

Gap Year >> Τι είναι

Τι είναι το gap year

Τι είναι λοιπόν το "gap year";
To gap year είναι μια περίοδος (μπορεί να'ναι ένας χρόνος, μπορεί και λιγότερο), κατά την οποία μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα απ' ό,τι έκανες μέχρι τώρα και να ταξιδεψεις στο εξωτερικό για να ανακαλύψεις την κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε λαού.

Τι κάνει κανείς στο gap year;
Στο gap year είσαι ταξιδιώτης και όχι τουρίστας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πας σε μια χώρα απλά για να περάσεις καλά και να επιβαρύνεις τους γονείς σου, αλλά γίνεσαι ενεργό μέλος της κοινωνίας στην οποία πηγαίνεις, ενώ συγχρόνως βγάζεις τα έξοδά σου. Μπορεί π.χ. να δουλέψεις στην Ολλανδία ή να συμμετέχεις σε ένα εθελοντικό project στην Εσθονία – έτσι βλέπεις "από μέσα" πώς είναι η ζωή στη χώρα που είσαι, γνωρίζεσαι με τους ντόπιους και μαθαίνεις πολλά από τις δραστηριότητές που αναλαμβάνεις.
Όπως θα δεις από τη βόλτα σου στο site μας, υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες για να ζήσεις για ένα διάστημα σε μια ευρωπαϊκή χώρα – σπουδές, εργασία, εθελοντισμός, πρακτική άσκηση, au-pair, κλπ. Εμείς εδώ σου παρουσιάζουμε κάποια σχετικά προγράμματα που θεωρούμε καλά οργανωμένα και τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν οικονομικά.

Μπορώ να κάνω κι εγώ gap year;
Ναι! Προγράμματα υπάρχουν πολλά, και αν το ψάξεις αρκετά κάτι θα βρεις και για σένα, όσο ιδιαίτερη κι αν είναι η περίπτωσή σου. Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για νέους 18-30, και πολλά απευθύνονται σε φοιτητές ή αποφοίτους σχολών. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στο παραπάνω, απλά ψάξ'το!

Πότε να κάνω gap year;
Γενικά καλές περίοδοι είναι οι μεταβατικές περίοδοι, π.χ. μετά το σχολείο, πριν πας στρατό, πριν κάνεις το μεταπτυχιακό σου, κλπ. Αλλά οποιαδήποτε στιγμή είσαι έτοιμος και το θες πραγματικά πιθανόν να είναι μια καλή περίοδος – αν είσαι φοιτητής και θες να δεις πώς είναι να σπουδάζεις ή απλά να ζεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα, μπορείς να κάνεις gap year.

Και γιατί να κάνω gap year;
Γιατί είναι εμπειρία ζωής! Γιατί θα δεις πώς είναι ο κόσμος πέρα από το μικρόκοσμό σου, θα γνωρίσεις διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες και θα ανοίξεις τους ορίζοντές σου. Γιατί θα καταλάβεις επιτέλους τη δυναμική της πολυπολιτισμικής παρέας και τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης / πολίτης του κόσμου.

"Είναι φοβερό να έχεις φίλους από όλο τον κόσμο – πέρα από τον τρομερό χαβαλέ είναι και καλή ευκαιρία αν θες να κάνεις ταξίδια στο μέλλον, αφού έχεις σε κάθε χώρα και ένα σπίτι ανοιχτό!"

Γιατί θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, και θα δεις πώς λειτουργείς υπό διαφορετικές συνθήκες.

"Παλιά νόμιζα ότι είμαι ντροπαλή και δε γνωρίζω εύκολα κόσμο, αλλά μετά το Erasmus μου στην Ουαλία κατάλαβα ότι τελικά είμαι πολύ κοινωνική!"

Γιατί θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό. Ποια καλύτερη ευκαιρία να κάνεις κάτι τρελό, από ένα διάστημα στο εξωτερικό; Πού ξέρεις, μπορεί να δεις μετά ότι δεν είναι και τόσο τρελό!

"Σε όλους έκανε εντύπωση που μετά το πτυχίο μου σε οικονομικά πήγα στην Αυστρία για εθελοντική εργασία στον κοινωνικό τομέα, γιατί κανείς από το περιβάλλον μου δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο. Μου έκανε καλό, παρότι είδα ότι δε μου ταιριάζει ως επάγγελμα, γιατί είδα καινούργιες διαφορετικές καταστάσεις και είδα πώς σκέφτονται οι άνθρωποι άλλων επαγγελμάτων και εθνικοτήτων."

Γιατί θα μάθεις καλύτερα (ή από την αρχή) μια ξένη γλώσσα, και θα αποκτήσεις ικανότητες μέσα από τις δραστηριότητές σου που δεν είχες πριν.

"Πέρα από τις αρχικές δυσκολίες με τα πορτογαλικά, μετά μπήκα τόσο πολύ μέσα στη γλώσσα που πολλές φορές ονειρευόμουν στα πορτογαλικά! Απίστευτο!"

Το είπα στους γονείς μου / σε φίλους μου και δεν το βρίσκουν και τόσο καλή ιδέα. Μήπως απλά μου πήρε τα μυαλά το GapYear.gr και δεν το θέλω πραγματικά;
Το αν το θες πραγματικά είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσεις οπωσδήποτε τον εαυτό σου πριν φύγεις για gap year. Δε θα ήταν και πολύ καλό να βρεθείς στην άλλη άκρη της Ευρώπης με τις βαλίτσες σου για να συνειδητοποιήσεις ότι δε θες να είσαι εκεί!
Αν πάντως θες πραγματικά να ζήσεις κάτι διαφορετικό και είσαι έτοιμος για μια νέα αρχή σε μια άλλη χώρα, ακολούθα αυτό που σου λέει η καρδιά σου. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, και το ότι οι φίλοι σου δε μαγεύονται από την ιδέα του gap year δε σημαίνει ότι κι εσύ δεν πρέπει να το δοκιμάσεις. Από την άλλη, η ιδέα του gap year είναι καινούργια ακόμη στην Ελλάδα, και πιθανόν γι’ αυτό οι γονείς σου να είναι επιφυλακτικοί. Εξήγησέ τους, και πες τους πόσο πολύ θα μετρήσει για το βιογραφικό σου (αλήθεια!). Αν πάλι δε συμφωνούν, σκέψου πόσο σημαντικό είναι για σένα – το gap year είναι πάνω απ’ όλα μια χρονιά για σένα.

"Πριν φύγω για εθελοντική εργασία στην Τουρκία σκεφτόμασταν με το φίλο μου να παντρευτούμε. Ενώ του είχα πει ότι σκέφτομαι να κάνω gap year πρώτα, τελικά δεν του άρεσε η ιδέα και μου είπε να διαλέξω – ή θα παντρευτούμε ή θα κάνω gap year . Είπα, λοιπόν, μια φορά στη ζωή μου να κάνω κάτι για μένα, και δεν το μετάνιωσα!"

Τι έχω να κερδίσω από το gap year;
Πέρα από όλα αυτά που σου είπαμε παραπάνω για τους λόγους που μπορείς να κάνεις gap year, καλό είναι να έχεις υπόψη σου ότι το gap year θα είναι προσόν όταν θα ψάχνεις για δουλειά αργότερα. Μια τέτοια κίνηση δείχνει καταρχήν δυναμικότητα, αποφασιστικότητα και ρίσκο, καθώς και δυνατότητα να προσαρμόζεσαι σε νέο περιβάλλον. Ακόμη, θα έχεις μάθει πολλά για τις ανθρώπινες σχέσεις που θα σου χρησιμεύσουν στη δουλειά σου, και πιθανόν από τις δραστηριότητές σου (εθελοντισμός, au-pair, εργασία, κλπ) να αποκτήσεις δεξιότητες που ο μελλοντικός σου εργοδότης να εκτιμήσει. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι θα μάθεις ή θα εξασκήσεις μια ξένη γλώσσα η οποία μπορεί να σου χρειαστεί στο μέλλον.

Πού μπορώ να κάνω gap year;
Όπου θέλεις, από το πιο μικρό χωριό της Ινδίας μέχρι τη Νέα Υόρκη! Εμείς πάντως εδώ σου παρουσιάζουμε δυνατότητες για gap year στην Ευρώπη, που είναι πιο κοντά και λίγο πιο οργανωμένα τα πράγματα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά το πού θες να πας εξαρτάται πολύ από τους λόγους για τους οποίους θες να κάνεις gap year. Πάντως θα ήταν καλό να ξέρεις ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις να πας σε μια χώρα για την οποία δεν ξέρεις και πολλά, π.χ. τη Σλοβακία ή τη Λετονία. Πέρα από το ότι οι πιθανότητες να βρεις κάποια θέση εκεί είναι υψηλότερες, είναι συναρπαστικό να γνωρίσεις μια χώρα που διαφέρει αρκετά από την Ελλάδα και για την οποία δεν έχεις ιδέα πώς είναι η ζωή.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να ξέρω;
Για την ώρα όχι...κάνε μια βόλτα στο site μας και κοίτα το μενού αριστερά με σχετικά tips.

 

Έχεις μήπως υπόψη σου κάποιο άλλο σχετικό tip που δεν είδες στο GapYear.gr? Ενημέρωσέ μας! Θέλουμε να βελτιωθούμε!

 

 

Αρχική

Σχετικά

Επικοινωνία

Φίλοι του GapYear.gr

Sitemap

Νέα

 

 

Contact GapYear.gr

 

CopyLeft GapYear.gr | Τελευταία ανανέωση 19/10/2012